Türkiye’de, son 24 saat içinde 4 kişi intihar ederek yaşamına son verdi.
Çorum’da iki, Denizli ve Kocaeli illerinde de birer kişi intihar ederek canlarına kıydı.
BİR SÜREDİR PSİKOLOJİK SORUNLARI VARDI
Denizli’de intihar eden kişi 1 çocuk annesi Halime K. isimli kadındı. Halime K., evinin salonunda kendisini iple tavana asarak yaşamına son verdi.Eşinden 5 yıl önce boşanan 1 çocuk annesi Halime K., yakınları tarafından evinin salonundaki tavana iple asılı halde bulundu.Sağlık görevlilerince yapılan kontrolde öldüğü belirlenen Halime K.’nın, bir süredir psikolojik sorunlarının bulunduğu ileri sürüldü.
ÇORUM’DA AYNI GÜNDE 2 KİŞİ CANINA KIYDI
Çorum’da ise aynı gün içinde 2 kişi intihar etti. Acı haberlerin ilki Bahçelievler Mahallesi Karşıyaka Sokak’tan geldi. 32 yaşındaki Oktay A. evinin tavanına bağladığı elektrik kablosuyla kendini astı. Cenazesi otopsi için morga kaldırılırken, polis olayla ilgili soruşturmayı sürdürüyor.

“BIRAKTIĞI NOT, YÜREKLERİ DAĞLADI”
Çorum’daki ikinci acı haber yine aynı mahalleden geldi. Evli ve bir çocuk babası Gökhan T.’nin cansız bedeni, polis tarafından tavana asılı halde bulundu. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen Gökhan T.’nin bıraktığı “Seni çok seviyorum kızım. Özür dilerim” yazılı not yürekleri dağladı.

ARDINDA, BORÇLU OLDUĞU BANKALARIN LİSTESİNİ BIRAKTI
Bir intihar vakası haberi de Kocaeli’nden geldi. Derince Çenedağ Mahallesi Atmaca Sokak’ta bulunan apartman dairesine giren polis, 54 yaşındaki emekli Binnet S.’yi doğalgaz borusuna asılı halde buldu. Binnet S. bankalara olan borçları nedeniyle yaşamına son verdi. Ardında borçlu olduğu bankaların isimlerinin yazılı olduğu bir not bıraktı.

İNTİHAR, BİR ÇÖZÜM DEĞİLDİR
İnsana verilmiş en büyük nimet hayat hakkıdır, yani candır. Can emniyeti, İslam`ın toplumsal hayatta teminat altına aldığı beş emniyetin ilki ve en önemlisidir.
Öyle ki bir çocuğun doğumuyla yaşanan sevinçle yaşayan birinin vefatıyla duyulan üzüntü ve tutulan yas, canın/hayatın ne kadar kıymetli bir ilahi vergi olduğunu ortaya koyuyor. Hele bu lütuf, Rabbimiz Allah`ın fermanıyla “Kendi ruhundan bize üflediği ilahi bir nefes”se kıymeti daha bir anlaşılıyor.
Yaşam sürecindeki bütün çabalar, bu canlılığı korumak ve dinç kalmak üzere değil midir?
Bedenimiz takatsiz kalmasın diye acıkınca yemeğe koşmamız, yorulunca uykuya varışımız, hastalanınca ilaca sarılmamız, saldırıya uğrayınca cansiperane savunmaya geçmemiz bu canlılığı korumak adına değil midir?
Ölümden yana korkumuz, ölmeyi istemeyişimiz ve ölüm sonrası hayata dair arayışlarımız, bu canın sahibine minnet borcunu eda arzusuyla ibadet aşkımız; ahirette saadete, ebediliğe ermiş bir bedeni isteyişimiz bu canlılığın devamını sağlamak için değil midir?
Korunması, dinç tutulması gereken bir cana haksız yere kıymak, İslam`da şiddetle men edilmişken ve bir canı katletmek bütün insanlığı katletmekle eşdeğer görülmüşken aynı fiilin kişinin kendi eliyle olması -intihar- daha şiddetle men edilmiştir.
Kur`an-ı Kerim`de mealen buyurulur:
“Kendinizi öldürmeyiniz!” (Nisa: 29)
Hadis-i şeriflerde buyurulur:
“Ölümü istemeyin! Çünkü bir kişi iyi ise yaşadıkça iyiliği artar. Kötü ise hatalarından dönüp doğru yola gelebilir.” (Buhari)
“Bir şeyle canına kıyana, Cehennemde onunla azap edilir.” (Buhari)
Tevekkülden yoksun bir anlayışın sonucu ve canımızın sahibi olan Allah`a isyanın bir çeşidi olan intihar, Allah(CC)`ı töhmet altında tutmak gibi bir cehaletin ve günahın da ilanıdır.
Yüce Allah(CC) bize gücümüzün yettiğinden daha fazlasını yüklemeyeceğini va`ad etmişken, Bu dünyada başımıza gelen “zorluk, hastalık, fakirlik, zindan, can/mal ve ürünlerden eksilme”yi imtihanın bir gereği ilan etmişken, Maruz kaldıklarımıza karşı sabrımızla bizi müjdelerken imtihanın külfetini beşeri bir mantıkla, bedeni bir takatle aşamayan bizlerin hayatımıza son vermeye kalkışması bir nevi varlığımızı kudret elinde tutan Rabbimize karşı güvensizliktir.
Genel olarak imansız veya imanı zayıf olanlar intihar ederler. Müslüman, intiharı düşünmez. Çünkü intihar bir çare, bir kurtuluş değil aksine tarifi imkânsız azaplara kendini atmak demektir.