TSM Seminerlerine Devam Ediyor.
Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Sungurlu Toplum Sağlığı Merkezi tarafından İlçe Sağlık Müdürlüğü, Vergi Dairesi ve Jandarma Personeline seminer verildi.
Seminerde aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet, ekonomik şiddet, tek taraflı ısrarlı takip ve şiddetin çocuklara etkileri anlatıldı.
Kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede daha iyi bir koordinasyon ve işbirliği mekanizmasının sağlanması için seminer yöneticisi tarafından şiddet görüldüğünde nerelere başvuru yapılabileceği ve ne gibi hizmetler alınabileceği konusunda bilgilendirme yapıldı.
Psikolog Fatma Tekten toplumun geçmişten günümüze en çok şiddete maruz kalan kesimini kadınların oluşturduğunu söyledi. Kadına yönelik şiddet olgusuna toplumsal yaşamın her aşamasında rastlanıldığını belirten Tekten, şöyle konuştu:
“Her ne şekilde gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi nedene dayandırılırsa dayandırılsın, kadına yönelik şiddet kabul edilemez ve sadece kadınların sorunu olarak görülemez. Bu noktada uygulanacak stratejiler ile kadınlardaki şiddete maruz kalma korkusunun ortadan kaldırılması hepimizin ortak sorumluluğudur.”
Tekten, kadına yönelik şiddetin kadınların temel hak ve özgürlüklerini kullanmalarını engellediğini ve toplumsal kaynaklardan yararlanmalarını sınırlandırmakta ve genel olarak toplumsal ve ekonomik gelişme üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Psikolog Tekten, “Bu bağlamda şiddete maruz kalan kadınlara yönelik müdahale hizmetleri ve önleyici hizmetler sunan tüm kurum ve kuruluşların bu sorun ile ilgili ortak bir anlayışlarının olması son derece önemli bir husustur” dedi.
“Stresten Uzak Durun”
Sungurlu Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Psikolog Fatma Tekten, “İntihar bir kişinin yaşamaktan vazgeçerek hayatına son verme istemidir. Başka bir deyişle kişinin bilerek ve isteyerek yaşamak ile ölmek arasında ki seçimini ölümden yana kullanmasıdır. Bazı kuramcılara göre öğrenilmişi bir çaresizliktir. İntihar strese karşı bir cevap olarak anlaşılmalıdır. Stres yaratan yaşam koşullarına tepki veren normal kişilerden ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara kadar geniş bir popülasyonda görülmektedir. İntihar eden kişi gerçekten ölmek arzusunda olabileceği gibi bu davranışında acısını çaresizliğini ve umutsuzluğunu dile getirmek amacı gütmüş olabilir.” dedi.
“Uyuşturucunun Azıda Çoğu da Zararlı”
Psikolog Fatma Tekten, “Uyuşturucunun azının da çoğunun da zararlı olduğunu vurgulayarak, ’’Sigara, alkol alan kişiler önceleri ’bir tane ile bir şey olmaz’ diyerek başlarlar ama sonra bırakamazlar. İnsanı yavaş yavaş öldürür. İlerleyen yıllarda madde bağımlılığın etkileri ortaya çıkmaya başlar ama geç kalınır. Bu nedenle sigara, alkol ve diğer uyuşturucu maddelerden uzak durun” dedi.
Madde bağımlılığının nedenleri, merak duygusu başta olmak üzere, arkadaş etkisi, çaresizlik hissi, kendini kanıtlama, ailevi ve sosyal sorunlar, maddeye ulaşabilmenin kolay olmasıdır diyen Tekten, 3-4 yıl 3’er ay aralıklarla fotoğraf çektirdiğinizi düşünün. Madde bağımlısı olduğunuzda kendinizi tanıyamaz hale geleceksiniz” diyerek en etkili çözümün ‘Hiç başlamamak’ olduğunu söyledi.