Sungurlu İlçe Sağlık Müdürlüğü, 2018 yılı Dünya Aşı Haftası nedeniyle, Şekerbank önüne stant kurup, vatandaşlara broşür dağıttı.
İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, “Dünya Aşı Haftası 2015 yılından bu yana kutlanmakta olup bu yıl da 24-30 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenecektir. Bu yılki aşı haftasının teması “Sağlık, Aşıyla Koruma Altında” olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de artık bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaktadır , ancak aşıya ihtiyacı olanlar sadece çocuklar değidir.
Günümüzde halen birçok erişkin, aşıyla kolaylıkla önlenebilen hastalıklar nedeniyle sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bu nedenle her genç, erişkin ve yaşlı, aşıyla önlenebilen tetanoz, difteri, grip, pnömokok gibi hastalıklara karşı bağışıklanma imkanından yararlanmalıdır. Bu doğrultuda, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun 65 yaş üzerindeki herkese ve 18-64 yaş arasındaki KOAH, astım, diyabet, kronik kalp yetmezliği, kronik böbrek hastalığı, kanser gibi eşlik eden hastalığı olan risk gruplarına ücretsiz zatürre (pnömokok) aşısı sunmaktadır. Aşı takviminde yer alan aşıları kapsayan ücretsiz aşı uygulamaları, Aile Sağlığı Merkezleri ile üniversite ve kamu hastanelerinde yapılmaktadır. Risk grubundaki herkes bu imkan konusunda bilgilendirilmeli ve aşılanmalıdır.
Son yıllarda başta risk grupları olmak üzere, erişkin bağışıklamasına verilen önemde iyileşme olmasına rağmen, erişkin aşılama bilincinin yaygınlığı halen düşüktür. Erişkin dönemde de tıpkı çocukluk döneminde olduğu gibi aşılar bireyleri hastalıklardan korur, ekonomik kazanımlar sağlar. Ancak bu başarıların sağlanabilmesi için plan, program, liderlik, uygulamada eşgüdüm ve süreklilik çok büyük önem arz etmektedir.
Sağlık Bakanlığımız, koruyucu sağlık hizmetlerinde çok büyük başarılar elde etmiştir. Aile hekimlerinin katkılarıyla artık aşılama oranlarında, Avrupa ülkeleri içerisinde lider durumdayız. Aşılamada yukarı doğru giden ivmeyi daha da üst noktalara çıkardık ve çocuklarımızın yüzde 98’ini verem, kızamık gibi birçok hastalığa karşı aşıladık. Şimdi hedefimiz çocuk aşılarında yakaladığımız bu başarıyı erişkin aşılamasına da taşımaktır.
Aşılarla pek çok ölümcül hastalık yeryüzünden silindi…
Bir toplumun, sağlıklı bireylerle mümkün olacağı anlayışından hareketle, sağlıklı nesillerin yetişmesi için aşılamaya önem verdik. 2002 yılında BCG, bilinen adıyla verem aşısının yapılma hızı yüzde 77’lerdeydi. Bugün yüzde 97’lik oranlardan söz edebiliyoruz. Aynı şekilde difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci ve menenjit aşılarının uygulanmasında yüzde 78’lerden yüzde 98’lere çıktık. 1970’lerde çokça can alan difteri, aşılama sonucu bugün ölümcül olmaktan çıktı. 1970’de 701 çocuk felci vakasından 39’u ölümle sonuçlanmıştı. Aşılamayla 1999’dan sonra hastalık görülmemeye başlandı. 1990 yılında doğumda gerçekleşen tetanoz vakası 67’ydi ve 26 bebek hayatını kaybetmişti. 2015’ten itibaren doğum sırasında oluşan tetanoz vakası görülmedi. Ve kızamık 1990’lı yıllarda 46 bin 761 kızamık vakasında 621 ölüm gerçekleşmişti. Aşılama kızamığın da önüne geçti. 2015’te 300 kızamık vakasıyla karşılaşıldı ve ne mutlu ki kızamıktan ölüm oranı sıfırlandı. Uzun yıllar önce aşılanmayla çiçek hastalığı yeryüzünden tamamen silindi.
Mücadelemizi en üst düzeyde devam ettirerek, sağlıklı toplum hedefimize ulaşmanın onurunu katkılarınızla, hep beraber yaşayacağımıza inancımız tamdır” ifadeleri kullanıldı.