İnternet üzerinde milyonlara hitap eden sosyal medya fenomenleri bundan böyle zorunlu olarak vergi ödeyecekler. Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada sosyal medya üzerinde en çok konuşulan isimlerden tutun, yaptıkları ticari anlaşmalara kadar pek çok detaylar var.
Vergi Ödemeleri Gerekiyor mu?
Sosyal medya şimdi bunu konuşmaya başladı. Kimisi kalkıp “ya kardeşim adamlar üç kuruş kazanıyor o kadar uğraşıyor bırak da vergi olmasın bundan da” gibi komik yorumlar yapıyorlar. Milyonlarca takipçisi olan fenomenlerin firmalar ile yaptığı ticari anlaşmalar sonucunda aldıkları paraları açıklamaya gerek var mı? Görüyorsunuz zaten tek tek.
Bana kalırsa, internet fenomenleri üzerinden alınacak vergiler için çok geç bile kalındı. Yaptıkları anlaşmaların yanı sıra, diğer platformlardan elde ettikleri gelirlere kadar hepsinin vergisinin ödenmesi gerekiyor. Biz vergimizi her ay paşa paşa öderken, adamlar internetten milyonlarca kişiye ulaşarak paraya para demeden bir de vergi ödemiyor. Başka?
İnternet üzerinde milyonlara hitap eden sosyal medya fenomenleri bundan böyle zorunlu olarak vergi ödeyecekler. Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada sosyal medya üzerinde en çok konuşulan isimlerden tutun, yaptıkları ticari anlaşmalara kadar pek çok detaylar var. Gelin şimdi yeni fenomen vergisine yakından bir göz atalım.
Vergi Ödemeleri Gerekiyor mu?
Sosyal medya şimdi bunu konuşmaya başladı. Kimisi kalkıp “ya kardeşim adamlar üç kuruş kazanıyor o kadar uğraşıyor bırak da vergi olmasın bundan da” gibi komik yorumlar yapıyorlar. Milyonlarca takipçisi olan fenomenlerin firmalar ile yaptığı ticari anlaşmalar sonucunda aldıkları paraları açıklamaya gerek var mı? Görüyorsunuz zaten tek tek.
Yaptıkları anlaşmaların yanı sıra, diğer platformlardan elde ettikleri gelirlere kadar hepsinin vergisinin ödenmesi gerekiyor.
En Ünlüsünden En Ünsüzüne Kadar
İnternette özellikle gençlerde bir YouTuber olma sevdası var. Önceden hangi mesleği yapmak istiyorsun sorusu sorulduğunda mühendis, doktor, hakim vs söylenirken, şimdi “YouTuber olucam” diyorlar.
Bu durum zaten olayın ayrı bir perde arkası. Ancak gençler bu milyonlarca takipçisi olan fenomenleri izleyerek “çok para kazanıyorlar vay anasını şu arabalara bak bende olucam yutubır” mantelitesinde hareket ettikleri için, çok normal.
Ülkece bir şeyin suyunu çıkartmamızda üstümüze olmadığı için, YouTube fenomenliği de yakın zamanlarda ilgi ve alakaların düşmesi bekleniyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise konu hakkında şunları söyledi; “Milyonlarca takipçisi, abonesi olan bir çok sosyal medya fenomeni var. Bu kişiler artık toplumsal bir figür haline geldikleri için, en çok konuşulan isimler arasında yer alıyorlar.”
“Gelirlerini ise takipçilerine sunmuş oldukları sponsorlu anlaşmalardan ve reklamlardan elde ediyorlar. Geçimlerini sağlayabilmek için bundan daha doğal bir yol olamaz tabii ki. Ancak Maliye Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde, bu gelirlerin vergiye tabi tutulması kararı alındı.” dedi.
“İster gerçek, ister sanal olun”
Naci Ağbal açıklamalarına devam ederken önemli bir noktaya daha değindi: “İster gerçek, isterseniz sanal ortamda ticaretinizi gerçekleştirin. Bugünkü kanunlarımıza göre vergi ödemek zorundasınız. Bir kişi isterse internet üzerinden reklam yapsın veya reklam alsın. Ya da video çekerek oralardan gelirler elde etsin. Bunlar eğer devamlılık barındırıyorsa, ortada düzenli bir kazanç var demektir ve vergisinin ödenmesi gerekir.” dedi.
Yani konuyu toparlayacak olursak, bundan böyle internet fenomenleri paşa paşa vergilerini devlete ödemek durumunda kalacaklar. Ancak kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği konusunda bir detay bulunmuyor. Önümüzdeki ay, meclisten geçerek onay alınması bekleniyor.