Son dönemde ABD ile Çin arasında gerçekleşen ticari restleşme / yaptırım uygulamaları ses getirecek bir olay yaşandı . Dün akşam saatlerin de Reuters’ın ilk duyurduğu habere göre ABD’li teknoloji devi Google’ın sahibi olduğu Android işletim sistemi kullanan Huawei’nin Android lisansını iptal etti.
Reuters’e konuşan Google sözcüsü, “Google Play ve Google Play Protect’teki güvenlik korumaları mevcut Huawei cihazlarında çalışmaya devam edeceğini” doğruladı. Bu nedenle dünyadaki mevcut Huawei telefonları karardan, gelecekten hemen etkilenmeyecek. Bu telefonların ve Huawei’nin üreteceği yeni telefonların güncellemelerini almaması söz konusu.
HUAWEI’nin Basın Açıklaması
HUAWEI, Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulunmuştur. Android’in en önemli küresel iş ortaklarından biri olarak hem kullanıcılara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirmek için açık kaynaklı platformlarıyla yakın bir şekilde çalışmaktadır.
HUAWEI, tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.
Dünya çapında tüm kullanıcılara en iyi deneyimi sunmak amacıyla güvenli ve sürdürülebilir bir ekosistem kurmaya devam edeceğiz.
Ayrıca referans için Google ve Android’den gelen açıklamaları sizinle paylaşmak isteriz:
Google:
“Kanuna uyuyor ve sonuçları gözden geçiriyoruz. Hizmetlerimizin kullanıcıları için Google Play ve Google Play Protect’teki güvenlik korumaları mevcut HUAWEI cihazlarında çalışmaya devam edecek.”
Android:
“ABD hükümetinin son eylemlerine uymak üzere attığımız adımlarla ilgili olarak HUAWEI kullanıcılarından gelen sorulara istinaden, ABD hükümetinin tüm gereksinimlerine uymakla birlikte, tüketicilerin halihazırda kullanmakta olduğu mevcut cihazlarda Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetlerin çalışmaya devam edeceğini garanti ederiz.”
Trump ve ABD hükümetinin, ekipmanlarının Çin hükümeti tarafından Amerikan ağlarına casusluk yapmak için kullanılabileceğinden korktuğu için artan baskı altında. Bu korkular uzun zamandır yapım aşamasındadır; 2018’de ABD istihbarat teşkilatları Huawei ve ZTE cihazlarını kullanma konusunda uyardı ve ABD’li siyasetçiler Huawei’yi “etkili bir şekilde Çin hükümetinin bir kolu” olarak nitelendirdiler.
Huawei şimdi, Çin dışındaki tüketicilerin Android cihazlarda beklediği kritik Google uygulamaları ve hizmetlerinden vazgeçerek, Android Açık Kaynak Projesi’ni (AOSP) kullanmakla sınırlı. Bu aynı zamanda Huawei’nin, Android için güvenlik güncellemelerini, AOSP’de kullanıma sunulduktan sonra, şirketin kendi güncelleme sistemini kullandığını varsayarak zorlayabileceği anlamına geliyor. Bunun Huawei’nin bağlı olduğu tüm Android entegrasyonlarını nasıl etkileyeceği henüz belli değil ilerleyen günlerde gelişmeler oldukça bilgilendireceğiz.