Metaverse Nedir?
Son zamanlarda “metaverse” kavramını duymayanınınız yoktur. Facebook’un da dahil olduğu birçok teknoloji devinin yatırım yapmaya başladığı bu kavram son zamanlarda oldukça popüler olmaya başladı. Peki Metaverse nedir?
Metaverse kavramını anlamak için öncelikli olarak kelimenin kendisine bakmalıyız. “meta” Yunancada “sonra, öte” anlamına gelen bir kelime. Meta kelimesi ve İngilizcedeki “universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilen Metaverse de “evrenötesi” anlamına geliyor.
Peki “evrenötesi” yani “Metaverse” terimi ile ne kastediliyor? Kısaca açıklamak gerekirse Metaverse, tüm dijital dünyaların birleştirilmesiyle oluşturulan kolektif bir sanal paylaşım alanına, yani içinde tüm dijital dünyaların bulunduğu kurgusal evrene verilen isimdir. Birçok insana göre, gelecekte oluşturulacak olan bu Metaverse’e sanal gerçeklik veya artırılmış gerçeklik yoluyla ulaşmak mümkün olacak.
Metaverse kavramından ilk olarak Neal Stephenson isimli yazarın Snow Crash romanında bahsedildi. Romanda gerçek insanların avatarlarının bulunduğu üç boyutlu sanal bir dünyaya Metaverse ismi veriliyordu. Bunun dışında bilim kurgu dünyasında birçok kez, bazıları Snow Crash’ten önce, metaverse benzeri sanal dünyalardan bahsedilmişti.
Bunun en yakın zamandaki örneği, 2018 yılında beyaz perdeye de uyarlanan Ready Player One isimli kitaptır. Bu kitapta, insanlar sanal gerçeklik yoluyla dijital bir dünyada gerçek dünyada yaptıkları gibi zaman geçirebiliyorlar, etkileşim kurabiliyorlardı. Metaverse’e benzer olarak gösterilebilecek bir diğer örnek de Second Life isimli oyun olabilir. İnternet tabanlı sanal bir dünyada geçen bu oyunda kendi avatarınızı oluşturabiliyor, insanlarla etkileşim kurabiliyor ve gerçek hayatta yaptığınız şeyleri sanal olarak gerçekleştirebiliyorsunuz.
Sanal gerçeklik teknolojisi şu an için çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor. Ancak Metaverse, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin kullanımını önemli derecede genişletecek. Yani bu dijital evrende, muhtemelen üç boyutlu bir avatar yaratılarak; çalışmak, gezmek, oyun oynamak, konsere gitmek, alışveriş yapmak gibi birçok günlük aktiviteyi yerine getirmenin mümkün olması bekleniyor. Ancak bunların şu an için sadece bir hayal olduğunu belirtmekte fayda var.
Kripto para birimlerinin de metaverse’te önemli bir yeri olduğunu söylemeden geçmemek gerek. Zaten son aylarda artan NFT satışlarından haberiniz varsa metaverse’ün bunlarla olan bağlantısını tahmin edebilirsiniz. NFT olarak satılan birçok eser dijital dünyalarda korunuyor. Bu eserlerin de metaverse’te, sergilenmesi ve satılabilmesi planlanıyor. Metaverse, blockhain teknolojisi sayesinde sahip olunan herhangi bir sanal varlığı dijital evrende kullanabilme imkânını sağlayabilecek. Kısaca özetleyecek olursak kripto para birimleri, sanal bir ekonominin başarılı bir şekilde oluşmasına ve işlemesine olanak sağlayabilir.
Metaverse çılgınlığı devam ederken bu kez Güney Kore, Seul‘den bir haber geldi. Geçtiğimiz haftalarda sosyal medya devi Facebook, adını değiştirerek Meta yaptı. Bu duyurunun yapıldığı etkinlikte şirket, bazı planlarından da bahsetti. Bunlar arasında metaverse’ye (sanal evren) yönelik gelişmeler yer alıyordu. Şirket, 3D ‘internet’ sunmak için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin bir nevi birleşimi olan sanal evreni oluşturmak istiyor.
Meta’nın girişimlerinin ardından, dünya çapında bir sanal evren çılgınlığı başladı. İşte Güney Kore’nin bu alandaki yeni planları…

Metaverse İçin Güney Kore Kolları Sıvadı!
Güney Kore’nin başkenti Seul, kendi sanal şehrini kuracağını duyurdu. ‘Metaverse Seoul‘ isimli kent, sakinlerine büyük avantajlar da sağlayacak. İnsanlar, kentteki ünlü turistik yerleri ziyaret edecek, festivallere katılacak ve hatta bir sanal gerçeklik belediye binasında şikayette bulunabilecek.
Böylelikle, Asya’nın büyük ekonomilerinden Güney Kore, metaverse çılgınlığından geri kalmayacağını gösterdi. Şehir yöneticileri, gelecek yılın sonuna kadar Blade Runner tarzı bir ‘Metaverse Seoul‘ inşa etmeyi planlıyor. Proje, yıl sonunda sanal bir etkinlik ile başlayacak.
Güney Koreli yetkililer, sanal bir belediye başkanı ofisi ve hatta bir metaverse belediye binası inşa edeceklerini duyurdu. 3D avatarlar, ‘Metaverse 120 Merkezi‘ndeki şikayetleri ve başvuruları ele alacak. Böylece vatandaşlar evrak işlerini şahsen yerine sanal gerçeklikle yapmak için sıraya girecek.
Ayrıca kent, sanal evreni kullanarak engelliler için daha iyi hizmetler sunmaya çalışacak. Metaverse Seoul, önemli turistik yerleri ve hatta önceki savaşlarda yok edilen tarihi alanları kapsayan bir ‘sanal turizm bölgesi’ne de sahip olacak. Nihayetinde, dünyaca ünlü Seul Fener Festivali, metaverse aracılığıyla 2023’te dünyaya açılacak.
Güney Kore, söz konusu metaverse projesinin üzerinde bir süredir çalışıyor. Yaklaşık olarak 32 milyon TL‘lik proje, Seul Belediye Başkanı Oh Se-Hoon‘un geleceğe yönelik planlarının bir parçası.