İlk olarak, bu açıklamayı Türkçeleştiren DW Türkiye’nin haberindeki önemli detaylara bir göz atalım.
1. ALMAN KAMU YAYINCILIK KURUMU ARD, VOLKSWAGEN (VW) FİRMASININ KURACAĞI YENİ OTOMOBİL FABRİKASI İÇİN TÜRKİYE’DE KARAR KILDIĞINI BİLDİRDİ. ARD’NİN BERLİN’DEKİ HÜKÜMET ÇEVRELERİNE DAYANDIRDIĞI HABERDE FABRİKANIN MANİSA’DA KURULACAĞI, ŞİRKETİN SADECE, TÜRKİYE’DE YENİ OTOMOBİLLERE UYGULANAN VE VW’NİN “AŞIRI YÜKSEK” OLARAK DEĞERLENDİRDİĞİ VERGİLER KONUSUNDA ADIM ATILMASINI BEKLEDİĞİ KAYDEDİLDİ.
2. VOLKSWAGEN’İN SADECE TÜRKİYE’DE YILDA YAKLAŞIK 40 BİN PASSAT SATMAYI HESAPLADIĞI BELİRTİLİYOR. PASSAT LİMUZİNLERİN TÜRK ÜST DÜZEY YETKİLİLERİ TARAFINDAN DA ÇOK RAĞBET GÖREN BİR MODEL OLDUĞU, ÜRETİLEN PASSATLARIN ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜNÜN DEVLET TARAFINDAN ALINACAĞI DA HESAPLANIYOR. YENİ FABRİKADA PASSAT’IN YANI SIRA SKODA VE SEAT MODELLERİNİN DE ÜRETİLMESİ PLANLANIYOR.
3. ARD’NİN HABERİNDE, ALMANYA’DA ANKARA İÇİN LOBİCİLİK YAPAN BİR KAYNAĞA ATIFTA BULUNULARAK, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN VW İLE YAPILAN TÜM ANLAŞMALARA BİR NEVİ DEVLET GARANTİSİ VERMEYE HAZIR OLDUĞU DA KAYDEDİLDİ. BU TÜR BİR KEFALET TALEBİNİN OLAĞANDIŞILIĞINA RAĞMEN ANKARA’NIN VW’NİN TÜM TALEPLERİNİ KABUL ETTİĞİ DE HABERDE YER ALIYOR.
dw.com/tr
Yukarıdaki açıklamayı tek cümle ile özetlersek;
Türkiye, VW’in fabrika kurması karşılığında, yüklü miktarda alım garantisi vermiş ve üretimin ana modeli de VW Passat olacakmış gibi görünüyor.
Diğer taraftan; ARD ve DW haberinde açık bir şekilde söylenmese de, vergilerden şikayet eden VW’in, Toyota’nın hybrid modellerinde olduğu gibi özel bir ÖTV indirimi muafiyeti kaptığı da söylentiler arasında yer alıyor.
ARD’nin ve DW’nin haberine hükümet yetkilileri tarafından 2 gün süresince bir yalanlama olmadığı düşünüldüğünde, işlerin bu şekilde ilerlediğini biz de kabul edebiliriz. Öyle görünüyor ki, hiç beklenmedik bir şekilde VW Passat, Skoda ve Seat’ın bazı modelleri ile birlikte artık ülkemizde de üretilmeye başlanacak.
Yerli VW Passat – yerli otomobil markası ilişkisi
Her şey iyi hoş, ülkemize yatırım gelmesi başlıbaşına güzel bir olay ancak bizim aklımıza şöyle bir şey geldi. Devlette kullanılmak için 40.000 adetlik bir VW Passat alım garantisi var ise, ayrıca bu araçta bir de ÖTV-MTV gibi can yakan vergilerde indirim yapılıp tüketici teşvik edilecekse, bir türlü karşımıza çıkmayan yerli otomobilin bir nevi önü kesilmiş olmuyor mu?
VW Türkiye Fabrikası için Ekim ayında Manisa’da temel atılacağı düşünüldüğünde, inşaatın bitip üretime geçilmesi 2 yılı bulabilir. Yerli otomobil için de geçtiğimiz yıllarda en yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarda, 2019 yaz aylarında seri üretime geçileceği açıklanmıştı. Ancak ortada henüz bir hareket maalesef yok.
Bu nedenle yerli otomobilde de ilk seri üretimin 2 yılı bulabileceğini düşünüyoruz. Kısacası yerli marka otomobil ile yerli VW Passat çakışacak gibi görünüyor. Kamuya 40.000 adetlik Passat alımı ise başlı başına bir soru ve bu kadar D Segmenti araç nerede ve ne için kullanılacak anlamak çok da kolay değil.
Bu arada, en standart VW Passat’ın Türkiye giriş fiyatı 106.000TL. Türkiye’de üretim yapılması durumunda da 90.000TL’ye mal edilmesi mümkün olabilir. Bu da toplamda 3.6 Milyar TL gibi bir harcamaya denk geliyor. Bu kadar yüksek bir harcamayı otomobile yapmak ne kadar mantıklı? eğri oturup doğru konuşmakta fayda var.

Ayrıca bu durum yerli otomobil için hiç de iyi olmayacaktır. Yapılan vergi teşvikleri sonrası fiyatı ucuzlamış bir VW Passat, hatta yerli üretim Skoda ve Seat gibi markalar yerli marka bir otomobilin önünde önemli bir engel yaratabilir. Açıkçası devlet araç alacaksa, esas olarak bu tip bir yerli marka aracı alarak üretimi teşvik etmeli. VW’e uygulanacak olan bu teşvik ve desteğin süresi konusunda ise henüz bir açıklama yer almıyor.
Karşımıza çıkan bu son VW Passat haberi ve devlet desteği konusu, işte tüm bu nedenlerden dolayı sanki biraz yerli marka otomobilin önünde engel gibi görünüyor ve aklımıza da şu soru gelmiyor değil? Acaba yerli otomobil planlarında bir değişiklik mi oldu?