Askerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı KALEKOL’larda 7/24 sıcak su mevcut. Gözlem kulelerinin camları patlamalara ve silahlı saldırılara karşı dayanıklı. Askerlerin güvenli şekilde nöbet kulelerine gitmesi için alttan tünel yolları mevcut. KALEKOL’un çevresi dikenli tel ve hendekle çevrili. KALEKOL’un duvarları ise saldırılara karşı özel karışımla güçlendirildi. Bu duvarlara RPG-7 etki etmiyor. Bir KALEKOL’un inşaat maliyeti 2-4 milyon lira arasında değişiyor.
KALEKOL İsmi Nereden Geliyor ?
PKK’nın karakol saldırıları sonrası daha dayanıklı, daha donanımlı bir yapı inşa edilmesi istenmiş ama karakollardan farklı bir yapıya sahip bu yeni yerleşkelerin isminin de farklı olması düşünülmüştü. Bu yeni yapılara ne denileceği düşünülürken en güzel öneri bölgedeki bir köylüden geldi.
TOKİ’nin yaptığı karakol, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmeden önce asker her noktayı test etti. İnşaatın güvenliğini kontrol eden askerler, karakola terör örgütünün de kullandığı RPG-7 roketatarla ateş etti. Çok yakından yapılan atış sonucunda patlayan roket, karakol binasında sadece küçük bir iz bıraktı. Askerin güvenlik kontrolünü izleyen köylü bir çocuğun atış için ilk tepkisi “Kale gibi” oldu. Çocuğun yorumunu duyan bir başka kişinin “Karakol değil, kalekol bu” sözüyle karakollarrın ismi “Kalekol” olarak anılmaya başlandı.